Jó barátnők vagyunk, környezettudatosak, és mindketten Katák. De ez még azért kevés lett volna. 2019-ben úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat a magyar tervezőket, akik mind amellett, hogy fantasztikus design tárgyakat készítenek, mindezt úgy, hogy újrahasznosított alapanyagból dolgoznak. Több mint 3 évig léteztünk boltként, ami alatt több száz tárgyat, kiegészítőt, táskát, ékszert és egyéb környezetkímélő ajándékot adtunk el. Ezalatt bár a vásárlásra ösztönöztünk, de reméltük, hogy ezzel nem újabb, és felesleges fogyasztásra késztettünk másokat, hanem kidobásra szánt holmik nyertek új értelmet, és új tulajdonost.

De őszinték leszünk; bár a bolt túlélte a covidot, az utóbbi időben a begyűrűzött gazdasági válság kapcsán úgy éreztük most nem időszerű egy design bolt működtetése. Viszont a fenntarthatóság továbbra is szívügyünk, ezért kerestünk egy olyan formát, amiben továbbra is népszerűsíthetjük a kreatív újrahasznosítást. Így lett a kereskedésből edukáció, így alakult át a bolt stúdióvá, így került fókuszba a veletek való találkozás, a közös élmény, az upcycling fortélyainak átadása workshopok keretében. Mert úgy hisszük napjainkban ez az (úja)hasznos út.

Az UPSZ-ot átköltöztettük az üzlethelyiségből egy otthonosabb térbe, ahol stúdió körülmények között tarthatunk workshopokat. (ihatsz egy kávét/teát, megkínálunk némi finomsággal, szól a zene, dumálunk és mutatjuk mit hogyan érdemes… ) Azóta töretlen lelkesedéssel várunk kicsiket és nagyokat, vagy akár együtt is minden korosztályt, hogy tematikus workshopokon megmutassuk, nem kell ahhoz vagyonokat költened egy hobby boltban, hogy csodás dolgokat alkoss. Csak nézz körül otthon és hasznosítsd újra a kidobásra szánt cuccokat. Tanuld meg nálunk a fogásokat, válts személetet és otthon indulhat a sorozatgyártás. 🙂

Közben a zöld workshopokra felfigyeltek szervezetek, rendezvényszervezők és olyan cégek akik fontosnak tartják a környezetvédelmet – ezúton is köszönjük nekik a nyitottságot, a tenni akarást és az innovatív attitűdöt, szuperek vagytok! – így az utóbbi időben egyre több helyre hívtak minket workshopot tartani. Mostanra több, mint 70 rendezvényen tartottunk upcycling programot cégeknek, önkormányzatoknak, közösségi házaknak, iskoláknak, gyerekotthonoknak és minden egyes alkalommal rájöttünk, hogy kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül a kreatív újrahasznosításban mindenki megtalálja önmagát, és a közösen eltöltött időn meg az elkészült tárgyon túl, hasznos tudást is visz magával. Mi a klímaszorongás elmélyítése helyett inkább a kreativitás felszabadító erejében hiszünk.

Ami a környezettudatos részt illeti, az talán itt véget is ért, de sokan ismerhetnek bennünket a közéleti termékeinkről is. Ezekről röviden csak annyit, hogy mi is itt élünk, és egyelőre úgy tervezzük, hogy nem hagyjuk el az országot (mert hát alapvetően mi szeretünk itt élni), de egy-egy közéleti abszurditás mellett már nem tudunk csak úgy elmenni. Alkotó (és egyben talán gondolkodó) emberek lévén mi így engedjük ki fáradt gőzt. Kortárs designnal (és humorral) próbálunk feldolgozni minden olyan eseményt amiben ott van az UPSZ faktor. Így születik meg a szívószálon menekülő politikus, az adventi nemzeti kalendárium, vagy a letölthető közéleti színezők.